суботу, 3 грудня 2016 р.

Двотижневик міжнародної солідарності

Дві активістки Учнівської Дистрикторії БНВК  – Наталія Мандебура та Катерина Молнар у складі делегації від Ради дітей та молоді міста отримали можливість відвідати Фестиваль прав дитини, що проходив у рамках Двотижневика міжнародної солідарності в місті-побратимі Броварів – Фонтене-су-Буа (Франція).

На фестивалі українська «команда лідерів» встановила власну локацію, де й проводила майстер-клас із виготовлення яскравих патріотичних браслетів, а також одягала ляльок у традиційний український одяг. Незважаючи на мовний бар'єр, робота в інтернаціональному середовищі справила на нас неабияке враження.
Згодом ми зустрілися з організаторами цього фестивалю – Комітетом захисту прав дитини, які детальніше розповіли нам про мету та особливості своєрідного заходу. Адже тематика всіх розважальних локацій перегукувалася з основними ідеями фестивалю – толерантності, рівності та протидії збройним конфліктам у світі.
–  Я вже брала участь у багатьох фестивалях, але Фестиваль прав дитини – єдиний, в якому я дійсно побачила сенс, – ділиться своїми враженнями Катерина.
Наступним етапом нашої поїздки стала зустріч із авторкою майбутньої книги про мир – Флоранс Ажаноє. У формі вільного діалогу активісти висловили своє ставлення до актуальних проблем сьогодення та їх наслідків. Політика та порушення громадянських свобод, протидія тероризму та становище біженців, прибуток на війні й збереження миру в сучасному світі – всі ці теми спричинили палкі дискусії між учасниками конференції.
– Війна – це найкраща маніпуляція влади. Тож людство має тільки два виходи: або скласти зброю в знак протесту, або знищити одне одного, – таку позицію висловила Наталія.
Найбільшою несподіванкою для броварської делегації стало запрошення на сесію міської ради м.Фонтене-су-Буа, на якій ми детальніше ознайомилися зі структурою та складом ради в цілому. 
Місцеве самоврядування міста-побратима Броварів стало для мене істинним зразком. Цікаво те, що опозиція тут обов'язкова, а не «як пощастить». Це і є гарантія справжньої демократії, – зазначила Наталія.
Подорожуючи Парижем, на нас чекав ще один приємний сюрприз – екскурсія до Національної асамблеї Французької Республіки. Там лідери учнівського самоврядування переглянули фільм про один день із життя депутата парламенту та й, власне, познайомилися з представницею від Екологічної партії – Лоранс Абей.

– Такий колосальний досвід залишиться з нами назавжди. Ми довго йшли до цієї поїздки. Учнівське самоврядування дало нам надзвичайний шанс самореалізації, тож тепер, своїм прикладом, хочеться показати: можливо все – варто лише наполегливо працювати та ні перед чим не зупинятися– підсумовує нашу подорож Катерина.

Катерина Молнар
Наталія Мандебура


Немає коментарів:

Дописати коментар

Жовтневі вітання

Незмінно у першу неділю жовтня відзначається День працівників освіти. Жовтень 2020 року не став виключенням. З самого ранку, 2 жовтня, у Бро...