четвер, 10 березня 2016 р.

Видатні жінки

Право голосувати, бути активною в громадському житті, займатися бізнесом чи політикою – все це сучасні жінки сприймають як невід'ємну частину свого життя. І мало хто замислюється, що якихось сто років тому жінки, яких називали феміністками, суфражистками чи емансипантками, пристрасно виборювали ці права, незважаючи на скептичне ставлення суспільства.
Клара Цеткін
і Роза Люксембург
Міжнародний жіночий день останнім часом викликає досить великий резонанс у суспільстві. Скоріш за все, це відбувається тому, що свято тісно переплітається зі спогадами про Радянський Союз. Варто зазначити, що воно таки має деякий зв’язок із комунізмом, а якщо бути точнішим, то з соціалізмом та фемінізмом. На останньому пункті особливо наголошувала Клара Цеткін (саме на її пропозицію учасниці Конференції в Копенгагені постановили щороку святкувати День солідарності жінок у боротьбі за політичні, економічні та соціальні права).
А почалося все весною далекого 1857 року в Нью-Йорці. Саме тоді представниці американської текстильної індустрії вийшли на так званий «Марш порожніх каструль», вимагаючи підвищення зарплатні, покращення умов праці та рівноправ’я між чоловіками й жінками. Аби придушити протест поліція скористалася крижаною брудною водою. Надалі «Жіночий день» постійно супроводжувався страйками й маршами феміністок.
«Марш порожніх каструль», 1857р.
9 березня активісти Учнівської Дистрикторії, спільно з координатором учнівського самоврядування – Якименко Євгенією Володимирівноюпровели брейн-ринг серед команд 9-11 класів, аби згадати ті незліченні здобутки, які подарувала світу прекрасна стать. Дякуємо всім учасникам за активну участь та виявлену кмітливість! 
 А от святкувати 8 березня чи ні – вирішувати, звісно, вам. Варто лише пам'ятати, що це свято є днем боротьби жінок за рівноправ'я й ця боротьба досі триває.
Наталія Мандебура, Голова Учнівської Дистрикторії БНВК

Немає коментарів:

Дописати коментар

Жовтневі вітання

Незмінно у першу неділю жовтня відзначається День працівників освіти. Жовтень 2020 року не став виключенням. З самого ранку, 2 жовтня, у Бро...