вівторок, 14 березня 2017 р.

Міжнародний жіночий день

8 березня - саме цього дня далекого 1910 року Кларою Цеткін була висунута ініціатива звернути увагу на необхідність досягнення рівних прав жінок і чоловіків. Зараз усі звикли, що в цивілізованому суспільстві чоловіча частина населення вітає зі святом своїх жінок.
Наші самоврядуванці гостинно зустріли вчителів та адміністрацію школи яскравими квітками, які вони зробили власноруч. На них наші пані знайшли всю потрібну інформацію про концерт, який відбувся того ж дня.
Розважальна програма здивувала усіх своєю різносторонністю, адже було все: проникливі вірші та ліричні пісні, запальні танці, гра на акордеоні, тематичні перевтілення та дотепні сценки.
    
Хочеться побажати нашим тендітним жінкам залишатися такими ж мудрими, рішучими та життєрадісними. Нехай кожна відчуває себе захищеною і рівною у своїх правах!
                                  Катерина Молнар, Голова Учнівської Дистрикторії БНВК

2 коментарі:

  1. Ініціатива "звернути увагу на необхідність досягнення рівних прав жінок і чоловіків" належить не Кларі Цеткін. Див. Вікіпедію:
    Страйк американських текстильних робітників у 1857–58 роках. Жінки, які брали участь у демонстрації, боролися за рівну оплату. 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці виступили з вимогами рівної з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці, 10-годинного робочого дня (марш порожніх каструль). Також є версія, що це була демонстрація повій[5] (проте Всесвітній день повій святкують 2 червня.
    Демонстрація «соціалістичних жінок», що відбулася в Нью-Йорку 8 березня 1908 року, пов'язана з текстильними страйками у 1857–58 роках. Демонстрація відбулася частково для прав жінок на виробництві, а почасти як реакція руху суфражизму. В останню неділю лютого 1908 року тисячі жінок знову вийшли на вулиці Нью-Йорка. Жінки вимагали виборчого права, виступили проти важких умов праці та проти праці дітей. У 1909–1910 рр. у США в останні тижні лютого відбулися марші та страйки жінок, очолені Соціалістичною партією Америки.
    Цеткін просто використала ці історичні події і надала їм класово-пролетарський характер.

    ВідповістиВидалити
  2. "Зараз усі звикли, що в цивілізованому суспільстві чоловіча частина населення вітає зі святом своїх жінок."
    Із Вікіпедії: "(8 березня) Є спільним для культур переважно країн колишнього «радянського блоку»
    Важко назвати нецивілізованими суспільства, у найрозвиненіших країнах світу, де не святкують 8 березня.
    Важливо мати власну думку.

    ВідповістиВидалити

Жовтневі вітання

Незмінно у першу неділю жовтня відзначається День працівників освіти. Жовтень 2020 року не став виключенням. З самого ранку, 2 жовтня, у Бро...